Bordercollieiden ja australiankelpieiden paimennuskokeen SM-kilpailun järjestämisohje

Hyväksytty Kennelliitossa 25.4.2022. Voimassa 1.1.2023 alkaen

1 KILPAILUN ANOMINEN

Paimennuksen SM-kilpailut järjestetään vuosittain elo-marraskuussa. SM-kilpailuanomus tehdään määräaikaisilmoitusohjeen anomisaikoja noudattaen. Paimennuksen SM-kilpailujen yhteydessä järjestettävistä muista kilpailuista tulee olla maininta anomuksessa.

2 OSALLISTUMISOIKEUS

Yleistä

SM-kilpailuissa osallistumisoikeus on bordercollieilla ja australiankelpieillä, jotka ovat rekisteröity Suomen Kennelliiton rotukoirarekisteriin sekä täyttävät sääntöjen ja ohjeiden edellyttämät muut vaatimukset ja joilla on kilpailuoikeus SBCAK paimennuskokeissa.

SM-kilpailu

SM-kilpailuun saavat osallistua koirat, jotka täyttävät jonkin seuraavista vaatimuksista:

  • hallitseva Suomenmestari,
  • täyttää kyseiselle kilpailulle asetetut valintakriteerit.

SBCAK vahvistaa vuodeksi kerrallaan SM-kilpailun valintakriteerit.

3 ILMOITTAUTUMINEN

Paimennuksen SM-kilpailuihin ilmoittaudutaan kilpailun järjestäjän antamien ohjeiden mukaisesti viimeiseen ilmoittautumispäivämäärään mennessä. Vain maksetut ilmoittautumiset hyväksytään.

Järjestäjä voi rajoittaa osallistujien määrää, rajoituksesta ja rajoitusperusteista on mainittava etukäteen.

4 KILPAILUN JÄRJESTÄMINEN

Kilpailun järjestäjä vastaa kilpailun käytännön järjestelyistä, hankkii kilpailupaikan ja toimihenkilöt jne. ja ottaa vastaan ilmoittautumiset.

Kilpailun järjestäjä huolehtii kaikista kilpailuun ja sen järjestämiseen liittyvistä kustannuksista. SBCAK lahjoittaa mestaruuspokaalit suomenmestarille ja kilpailun järjestäjä hankkii muut palkinnot. Kilpailuun voidaan lahjoittaa kiertopalkintoja, jolloin lahjoittaja esittää kiertopalkinnon luovutusperusteet, jotka SBCAK hyväksyy.

5 KILPAILUN ERITYISPIIRTEET

5.1 SM-kilpailu

Paimennuksen SM-kilpailu järjestetään vuosittain ja käydään paimennuskokeiden ylimmässä luokassa. Kilpailu koostuu karsinnasta ja finaaliradasta. Karsinta järjestetään 1‒2 päiväisenä riippuen osallistujien määrästä. Finaaliin pääsee max 10‒15 osallistujaa, jotka ovat saavuttaneet karsintaradalla palkintosijaan oikeuttavan tuloksen (vähintään 50 pistettä).

Finaaliradalla tulee mahdollisuuksien mukaan olla tuplahaku. Mikäli tämä ei ole mahdollista normaalia kolmosluokan rataa vaikeutetaan esim. pidentäen hakumatkaa. Ajomatkan on oltava vähintään 400 m. Lisäksi radalla tulee olla jako, häkki ja single.

SM-kilpailu on virallinen koe, ja siinä noudatetaan kaikilta osin paimennuskokeen (PAIM-BC&AK) sääntöjä ja ohjeita.

Mikäli useampi koirakko päätyy tuloksissa samoihin loppupisteisiin, ratkaisee sijan hakukaaren, noston ja kuljetusohjaajalle yhteispisteet. Mikäli nekin on samat, suomenmestaruus selvitetään uusintaradalla.

SM-kokeeseen on osallistuttava vähintään kuusi koiraa ja finaalin voittajan tulee saavuttaa palkintosijaan oikeuttava tulos, jotta voittajalle voidaan myöntää virallinen rekisterikirjaan merkittävä titteli M-vuosiluku.

6 TUOMARIT

SBCAK vahvistaa kilpailun johtavan ylituomarin sekä kilpailun arvostelevat paimennustuomarit kilpailunjärjestäjän esityksestä.

7 TIEDOTTAMINEN JA TULOKSET

Kilpailusta tiedotetaan Kennelliiton ja SBCAK:n julkaisuissa. Kilpailun tulokset tulee kirjata viikon kuluessa Kennelliiton omakoira järjestelmään koepöytäkirjan täyttöohjeen mukaisesti.

8. MUUTOKSET PAIMENNUKSEN SUOMENMESTARUUSKILPAILUJEN JÄRJESTÄMISOHJEESEEN

Muutokset ohjeeseen vahvistaa Kennelliitto, SBCAK:n hallituksen esityksestä. Kennelliitolla on oikeus tarvittaessa tehdä muutoksia tähän Suomen Mestaruuskilpailun järjestämisohjeeseen.